X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morza

Raki z wody – przepis podstawowy

Składniki

  • 30 sztuk raków
  • po pęczku koperku i pietruszki
  • sól

Sposób przyrządzania

Miłośnicy raków wiedzą, że ich przyrządzenie wymaga nie lada odporności psychicznej. Pisałem o tym przy okazji zup, powtórzę jeszcze raz: po pierwsze musimy przed gotowaniem wybrać tylko żywe sztuki, po drugie; wybrane egzemplarze myjemy szczoteczką, po trzecie; wyciągamy z ogona środkową płetwę wraz z kiszeczką, po czwarte; jeszcze żywe raki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody!!!. Jeśli jeszcze nie straciliśmy przytomności, dodajemy do wody pietruszkę i koperek, przykrywamy garnek i gotujemy raki około 15 minut. W trakcie gotowania raki zmienią kolor na intensywnie czerwony. Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy je na przybrany świeżą zieleniną półmisek. Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również