Przepis
Składniki
- 1 kg mąki
- 14g suszonych drożdży
- 2 czubate łyżki soli
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka kminu rzymskiego, lekko zgniecionego
- 2 łyżki nasion kolendry, lekko zgniecione
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona i utłuczona
Sposób przygotowania
Wymieszaj wszystkie składniki na chleb tak, aby dobrze się połączyły następnie dodaj kmin rzymski, kolendrę, utłuczoną ciecierzycę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek i podziel go na 10 części. Każdy kawałek rozgnieć wewnętrzną stroną dłoni, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz po 1 lub po 2 placki na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Placki układaj daleko od siebie aby nie zlały się w jedną całość. Piecz przez ok. 4 minuty, w tym czasie ciasto niewiarygodnie urośnie. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.