X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Kluski śląskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy ostygną przepuścić przez maszynkę, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Posolić i zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować małe kulki, każdą spłaszczyć i na środku zrobić mały dołek, obtoczyć w mące pszennej . Wrzucać porcję klusek do osolonego wrzątku . Zmniejszyć ogień i gotować kluski 5 minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać jako dodatek do mięsa z surówką z czerwonej lub białej kapusty.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również