Pierogi i kluski
Kluski ziemniaczane z masłem i szałwią
Składniki
- 1 kg ziemniaków (mącznych)
- 450 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- świeża szałwia
- starty parmezan
- sól
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki pokroić na grube kawałki i gotować do miękkości w osolonej wodzie. Potrzeć na tarce i wymieszać z mąką, jajkiem i odrobiną soli. Dobrze ugnieść, aż powstanie miękkie i aksamitne ciasto. Ciasto podzielić na porcje wielkości pięści i uformować z nich wałeczki grubości kciuka. Odcinać jednocentymetrowe kawałki (dobrze wychodzi plastikową kartą!) i posypywać mąką. By nadać gnocchi ich charakterystyczną formę, kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub desce z rowkami i układać na powierzchni posypanej mąką. Gnocchi wrzucić na 5 minut do gotującej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe i można je odsączyć. Masło rozpuścić na małej patelni, dodać świeżą szałwię i lekko zrumienić. Gnocchi obtoczyć w maśle z szałwią, posypać parmezanem i natychmiast serwować. Wskazówka Gnocchi dają się łatwo zamrozić. Najpierw zamrozić je na desce, następnie wsypać do torebki. Wariacje Gnocchi con pesto: 6-8 łyżek Pesto rozcieńczyć niewielką ilością wody pozostałej z gotowania klusek i polać nim odsączone gnocchi.Gnocchi con gorgonzola: Po prostu rozpuścić w garnku kawałek gorgonzoli i zagęścić niewielką ilością słodkiej śmietany.