X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Pierogi pieczone Piotra

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 6 jabłek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • cynamon

Sposób przygotowania

Z mąki, cukru pudru, żółtek i masła posiekanego nożem zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i trochę poddusić , dodać cukier, wymieszać, ostudzić. Ciasto rozwałkować. Wycinać kółka, nakładać jabłka i zlepiać. Blaszkę wysmarować olejem układać pierożki, smarować białkiem, posypać cynamonem i cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180 stopni stopni C

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również