X

Czego szukasz?

Przepis

Dutch baby z patelni, czyli nic innego jak pieczony naleśnik, który smakuje obłędnie bosko! Jeśli nie jedliście takiego naleśnika to koniecznie nadróbcie. Tym bardziej, że obecnie mamy wysyp pysznych owoców, z którymi naleśnik smakuje obłędnie bosko. Robi się szybko, jest mega prosty w przygotowaniu. Miska, rózga i naczynie do pieczenia, nic więcej nie potrzebujecie 🙂

Dutch baby z patelni

Składniki:⁣

  • 200 g mleka ⁣
  • 120 g maki pszennej ⁣
  • 3 jajka (u mnie rozmiar L)⁣
  • łyżeczka masła do naczynia 
  • 30 g cukru ⁣
  • serek waniliowy
  • owoce (np. maliny, truskawki, banan)⁣

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze mleko, mąkę, jajka, ekstrakt i cukier wymieszaj ze sobą tak by w cieśnie nie było grudek. Możesz to zrobić rózgą lub np. przy pomocy miksera ręcznego. 

Krok 2:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. 

Krok 3:

Następnie włóż patelnie do piekarnika, musi się dobrze rozgrzać. Na chwilkę przed dodaniem masy naleśnikowej dodaj łyżeczkę masła do środka nagrzewającego się naczynia. Gdy masło się roztopi rozsmaruj je pędzelkiem po bokach naczynia. 

Krok 4:

Następnie dodaj przygotowaną masę naleśnikową. Przygotowane przeze mnie ciasto wystarczyła na dwa takie naleśniki. Możesz użyć jednego dużego naczynia i wtedy zużyć masę naleśnikową na raz. Piecz ok 20 minut.

Upieczony naleśnik udekoruj np. owocami, serkiem waniliowym i cukrem pudrem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również