Składniki
- #Ciasto
- 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
- 200 ml mleka
- 80 ml wody
- 4 jajka
- 10 g drożdży
- 30 ml oleju
- sól
- #Nadzienie
- 500 g szpinaku mrożonego
- 100 g ostrego żółtego sera
- 100 g wędzonki lub wędzonej szynki
- 125 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 20 g mąki
- 20 g masła
- sól
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto: oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy drożdże z wodą i letnim mlekiem. Dodajemy żółtka i przyprawy. Cały czas mieszamy, ubijamy lub miksujemy składniki, żeby nie było grudek. W trakcie mieszania dodajemy stopniowo mąkę. Na końcu delikatnie dodajemy pianę ubitą z białek. Mieszamy, odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie, gdy ciasto wyrośnie smażymy naleśniki na oleju, pamiętając, że używamy jak najmniej tłuszczu. W zasadzie jeśli mamy dobrą patelnię, to każde naleśniki, które mają wśród składników ciasta olej, oliwę lub masło możemy spróbować usmażyć na suchej patelni. Kiedy naleśniki są już gotowe rozmrażamy szpinak i osączamy. Dodajemy do niego posiekany lub rozgnieciony z solą czosnek. Z 30 g masła i mąki robimy zasmażkę, do której płynnym ruchem wlewamy mleko. Gotujemy sos, cały czas go mieszając. Na koniec dodajemy szpinak z czosnkiem. Na łyżce masła smażymy pokrojoną w paseczki wędzonkę, dodajemy ją po usmażeniu do nadzienia. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy masłem. Naleśniki nadziewamy masą szpinakową, zwijamy w rulony i układamy w brytfance. Posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy na około 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.