Przepis
Składniki
- 10 naleśników (wykonanych wg jednego z podanych na stronie przepisów)
- 250 g mięsa gotowanego z rosołu
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 150 g pieczarek
- 30 g tartego, żółtego sera
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżeczka suszonych ziół: tymianek, majeranek
- 2 łyżki tartej bułki
- 50 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso mielimy. Pieczarki i cebulę kroimy i podsmażamy na maśle, w trakcie smażenia dodajemy pokrojone jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych ), solimy. Dolewamy szklankę rosołu, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Dosypujemy tartą bułkę. Mieszamy i podgrzewamy przez 20 minut. Nadziewamy ciepłym farszem naleśniki i zwijamy, skrapiamy masłem i posypujemy żółtym serem. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika. Zamiast rosołu można dodać 200 ml soku pomidorowego.