Przepis
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna
- lekko gazowana
- 6 jajek
- 50 ml oleju lub 50 g masła
- sól
Farsz
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 250 g sera mascarpone
- po pół łyżeczki bazyli i oregano – polecam zioła
- świeże, wtedy używamy ich więcej
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Ubijamy mąkę z jajkami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. Naleśniki smażymy. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekaną cebulą na maśle. Pieczarki i cebulę łączymy z serem Mascarpone, dodajemy przyprawy i mieszamy. Powstałym farszem smarujemy naleśniki i rolujemy. Jeżeli naleśniki są zimne, to je podgrzewamy i serwujemy.