X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki z serem mascarpone

Składniki

Ciasto

  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 500 ml mleka lub pół na pół mleko i woda mineralna
  • lekko gazowana
  • 6 jajek
  • 50 ml oleju lub 50 g masła
  • sól

Farsz

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 g sera mascarpone
  • po pół łyżeczki bazyli i oregano – polecam zioła
  • świeże, wtedy używamy ich więcej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Ubijamy mąkę z jajkami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. Naleśniki smażymy. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i przesmażamy razem z posiekaną cebulą na maśle. Pieczarki i cebulę łączymy z serem Mascarpone, dodajemy przyprawy i mieszamy. Powstałym farszem smarujemy naleśniki i rolujemy. Jeżeli naleśniki są zimne, to je podgrzewamy i serwujemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również