Składniki
- #Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 6 jajek
- 500 ml mleka
- 50 ml oleju lub 50 g masła
- sól
- #Farsz
- 500 g pieczonego lub gotowanego mięsa
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- #Sos
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 400 ml mleka
- 80-100 g tartego żółtego sera
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania
Przygotowujemy naleśniki. Ubijamy mąkę z jajami i mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło lub olej, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Odstawiamy na pół godziny. W tym przypadku można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Pieczone mięso mielimy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy mięso, śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i chwilę razem dusimy. Naleśniki smarujemy gotowym nadzieniem, zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przygotowujemy sos. Robimy białą zasmażkę: rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy cały czas mieszając, tak, żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naleśniki zalewamy sosem, posypujemy tartym, żółtym serem i wsadzamy na 10 minut do nagrzanego do 180 C piekarnika.