X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Paluszki z pasternaku w cieście

Składniki

  • 30 dag pasternaku
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • parę łyżek mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

Pasternak jest warzywem zapomnianym, znanym już w starożytności a w Polsce uprawiany od wczesnego średniowiecza. Podobny do pietruszki lecz większy o zabarwieniu zdecydowanie żółtym. Częścią jadalną są korzenie o wysokiej wartości kalorycznej, dużej ilości soli mineralnych i przyjemnym aromacie. Dojrzewa w październiku. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Z jajka, mąki i mleka sporządzić ciasto naleśnikowe ( dość gęste), zanurzać w nim kawałki pasternaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące jako dodatek do czystych zup lub jako samodzielne danie ze śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również