X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Paluszki z pasternaku w cieście

Składniki

  • 30 dag pasternaku
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • parę łyżek mleka
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzania

Pasternak jest warzywem zapomnianym, znanym już w starożytności a w Polsce uprawiany od wczesnego średniowiecza. Podobny do pietruszki lecz większy o zabarwieniu zdecydowanie żółtym. Częścią jadalną są korzenie o wysokiej wartości kalorycznej, dużej ilości soli mineralnych i przyjemnym aromacie. Dojrzewa w październiku. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Z jajka, mąki i mleka sporządzić ciasto naleśnikowe ( dość gęste), zanurzać w nim kawałki pasternaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące jako dodatek do czystych zup lub jako samodzielne danie ze śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również