Przepis
Składniki
- 30 dag pasternaku
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- parę łyżek mleka
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
Pasternak jest warzywem zapomnianym, znanym już w starożytności a w Polsce uprawiany od wczesnego średniowiecza. Podobny do pietruszki lecz większy o zabarwieniu zdecydowanie żółtym. Częścią jadalną są korzenie o wysokiej wartości kalorycznej, dużej ilości soli mineralnych i przyjemnym aromacie. Dojrzewa w październiku. Pasternak oczyścić, opłukać, pokroić wzdłuż, obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Z jajka, mąki i mleka sporządzić ciasto naleśnikowe ( dość gęste), zanurzać w nim kawałki pasternaku i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące jako dodatek do czystych zup lub jako samodzielne danie ze śmietaną.