X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Placki ryżowo – warzywne

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego ryżu paraboiled
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżeczka curry
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Cukinię przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne. Cukinię, pora i marchewkę pokrój w słupki. Paprykę w drobną kostkę. Warzywa zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Kiedy będą miękkie wymieszaj je z ugotowanym, zimnym ryżem. Dopraw posiekanym chilli, koperkiem oraz curry. Wbij jaja dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Placki mogą mieć dowolną wielkość ale wygodnie smaży się podobne do ziemniaczanych. Gdy mają złoty kolor układaj na ręczniku papierowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również