X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Placki ryżowo – warzywne

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego ryżu paraboiled
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżeczka curry
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cukinię przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne. Cukinię, pora i marchewkę pokrój w słupki. Paprykę w drobną kostkę. Warzywa zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Kiedy będą miękkie wymieszaj je z ugotowanym, zimnym ryżem. Dopraw posiekanym chilli, koperkiem oraz curry. Wbij jaja dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Placki mogą mieć dowolną wielkość ale wygodnie smaży się podobne do ziemniaczanych. Gdy mają złoty kolor układaj na ręczniku papierowym.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również