Przepis
Składniki
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ugotowanego ryżu paraboiled
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
- 2 łyżeczka curry
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cukinię przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne. Cukinię, pora i marchewkę pokrój w słupki. Paprykę w drobną kostkę. Warzywa zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie. Kiedy będą miękkie wymieszaj je z ugotowanym, zimnym ryżem. Dopraw posiekanym chilli, koperkiem oraz curry. Wbij jaja dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Placki mogą mieć dowolną wielkość ale wygodnie smaży się podobne do ziemniaczanych. Gdy mają złoty kolor układaj na ręczniku papierowym.