X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoŚniadania

Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem

Wytrawne gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie lub nietypową kolację. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, kiedy braknie pomysłu, a w głowie pustka. Bo kto powiedział, że gofry mogą występować wyłącznie w wersji na słodko, ociekające polewą, lub utopione w bitej śmietanie. Dzisiaj postaram się przekonać większość z Was, że wytrawna wersja tego popularnego dania, zasługuje na swoje oddzielne miejsce w waszym menu.  

Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepsza jest tortowa
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 600 g maślanki ROBICO
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 awokado
  • 2 pomidory
  • czarny sezam
  • liście bazylii lub kolendry
  • oliwa z oliwek do skropienia gofrów

Sposób przygotowania:

Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek na „sztywno” i odstaw na bok. Wykorzystasz ją za chwilę.
Krok 2:
Za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z chowu ekologicznego, nie dość, że są smaczniejsze to sposób hodowli jest bardziej humanitarny. Dodaj maślankę (ja użyłem Robico) i olej. Miksuj do połączenia składników.

Krok 3:
Wsyp mąkę, wymieszaj mikserem do połączenia składników. Po łyżce dodawaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  
Krok 4:
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub na kratce do lukrowania. Dzięki temu gofry się nie zaparzą i pozostaną chrupiące.  
Krok 5:
Przygotuj dodatki. Awokado przetnij na pół. Usuń pestkę, przekrój na 4 części. Ćwiartki obierz ze skórki i pokrój w podłużne plasterki. Pomidora pokrój w cząstki. Do wytrawnych gofrów pasować będą również pomidorki koktajlowe.   Wytrawne gofry podawaj z wędzonym łososiem, awokado, pomidorem, prażonym sezamem, listkami bazylii i chlustem oliwy z oliwek.

Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz

Mam nadzieję, że należycie do osób lubiących eksperymentować w kuchni i odważycie się wypróbować przepis na wytrawne gofry. Wyjątkowo pysznie smakują, jeżeli do ich przygotowania użyjesz maślanki. Wychodzą wtedy puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich delikatnie kwaskowy smak rewelacyjnie koresponduje ze smakiem wędzonego łososia.

Jeżeli w trakcie przygotowania przepisu pojawią się jakieś pytania, piszcie komentarze. Na wszystkie natychmiast odpowiem.

SMACZNEGO!!!

PS. Tutaj znajdziesz przepisy na smakowite ŚNIADANIA!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również