Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoŚniadania
Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem
Wytrawne gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie lub np. na nietypową kolację. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, kiedy braknie pomysłu, a w głowie pustka. Bo kto powiedział, że gofry mogą występować wyłącznie w wersji na słodko, ociekające polewą, lub utopione w bitej śmietanie. Dzisiaj postaram się przekonać większość z Was, że wytrawna wersja tego popularnego dania, zasługuje na swoje oddzielne miejsce w waszym menu.
Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem
Składniki:
- 300 g mąki pszennej, najlepsza jest tortowa
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 600 g maślanki ROBICO
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smarowania gofrownicy
Dodatki:
- 150 g łososia np. wędzonego na zimno
- 2 awokado
- 2 pomidory
- czarny sezam
- liście bazylii lub np. kolendry
- oliwa z oliwek do skropienia gofrów
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek na „sztywno” i odstaw na bok. Wykorzystasz ją za chwilę.
Krok 2:
Za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z chowu ekologicznego, nie dość, że są smaczniejsze to sposób hodowli jest bardziej humanitarny. Następnie dodaj maślankę (ja użyłem Robico) i olej. Miksuj do połączenia składników.
Krok 3:
Wsyp mąkę, następnie wymieszaj mikserem do połączenia składników. Po łyżce dodawaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 4:
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub np. na kratce do lukrowania. Dzięki temu gofry się nie zaparzą i pozostaną chrupiące.
Krok 5:
Na koniec przygotuj dodatki. Awokado przetnij na pół. Usuń pestkę, następnie przekrój na 4 części. Ćwiartki obierz ze skórki i pokrój w podłużne plasterki. Pomidora pokrój w cząstki. Do wytrawnych gofrów pasować będą również pomidorki koktajlowe.
Wytrawne gofry podawaj z wędzonym łososiem, awokado, pomidorem, prażonym sezamem, listkami bazylii i chlustem oliwy z oliwek.
Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz
Mam nadzieję, że należycie do osób lubiących eksperymentować w kuchni i odważycie się wypróbować przepis na wytrawne gofry. Wyjątkowo pysznie smakują, jeśli do ich przygotowania użyjesz maślanki. Wychodzą wtedy puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich delikatnie kwaskowy smak rewelacyjnie koresponduje ze smakiem wędzonego łososia.
Jeśli w trakcie przygotowania przepisu pojawią się jakieś pytania, piszcie komentarze. Na wszystkie natychmiast odpowiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Super przepis. Gofry wyszły wyśmienite. Wykorzystałam je na wtrawnie i słodko.
Czy nie za dużo proszku do pieczenia?
Hej,
Przepis jest poprawny.
2 łyżeczki proszku do pieczenia 🙂