X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoŚniadania

Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem

Wytrawne gofry to wspaniała propozycja na leniwe śniadanie lub np. na nietypową kolację. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, kiedy braknie pomysłu, a w głowie pustka. Bo kto powiedział, że gofry mogą występować wyłącznie w wersji na słodko, ociekające polewą, lub utopione w bitej śmietanie. Dzisiaj postaram się przekonać większość z Was, że wytrawna wersja tego popularnego dania, zasługuje na swoje oddzielne miejsce w waszym menu.

Wytrawne gofry na maślance z awokado i łososiem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepsza jest tortowa
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 600 g maślanki ROBICO
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy

Dodatki:

  • 150 g łososia np. wędzonego na zimno
  • 2 awokado
  • 2 pomidory
  • czarny sezam
  • liście bazylii lub np. kolendry
  • oliwa z oliwek do skropienia gofrów

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Oddziel białka od żółtek. Następnie ubij pianę z białek na „sztywno” i odstaw na bok. Wykorzystasz ją za chwilę.

Krok 2:

Za pomocą miksera żółtka utrzyj z cukrem na puszystą pianę. Warto skorzystać z jajek z chowu ekologicznego, nie dość, że są smaczniejsze to sposób hodowli jest bardziej humanitarny. Następnie dodaj maślankę (ja użyłem Robico) i olej. Miksuj do połączenia składników.

Krok 3:

Wsyp mąkę, następnie wymieszaj mikserem do połączenia składników. Po łyżce dodawaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając. Zbyt gwałtowne mieszanie sprawi, że piana z białek opadnie. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Krok 4:

Rozgrzej gofrownicę, posmaruj „ruszt” olejem. Gofry smaż 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układaj na kratce z piekarnika lub np. na kratce do lukrowania. Dzięki temu gofry się nie zaparzą i pozostaną chrupiące.

Krok 5:

Na koniec przygotuj dodatki. Awokado przetnij na pół. Usuń pestkę, następnie przekrój na 4 części. Ćwiartki obierz ze skórki i pokrój w podłużne plasterki. Pomidora pokrój w cząstki. Do wytrawnych gofrów pasować będą również pomidorki koktajlowe.

Wytrawne gofry podawaj z wędzonym łososiem, awokado, pomidorem, prażonym sezamem, listkami bazylii i chlustem oliwy z oliwek.

Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz

Mam nadzieję, że należycie do osób lubiących eksperymentować w kuchni i odważycie się wypróbować przepis na wytrawne gofry. Wyjątkowo pysznie smakują, jeśli do ich przygotowania użyjesz maślanki. Wychodzą wtedy puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich delikatnie kwaskowy smak rewelacyjnie koresponduje ze smakiem wędzonego łososia.

Jeśli w trakcie przygotowania przepisu pojawią się jakieś pytania, piszcie komentarze. Na wszystkie natychmiast odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super przepis. Gofry wyszły wyśmienite. Wykorzystałam je na wtrawnie i słodko.

Sprawdź również