Przepis
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 50 dkg karkówki wieprzowej
- 50 dkg surowego boczku
- 5 łyżek oleju
- 5 cebulek, papryka ostra
- sól,pieprz
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-6 łyżek mąki pszennej
Sposób przygotowania
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,dodać obydwa rodzaje mąki oraz jajka i wszystko wymieszać. Do rondla włożyć mięso pokrojone w grubą kostkę, podlać olejem i smażyć na wolnym ogniu około 1 godziny. Dodać cebulę , podlać wodą i dusić jeszcze 1/2 godziny. Do 1/4 l wody dodać łyżkę papryki ostrej, sól i pieprz . Połączyć z mięsem i zagotować. Z masy ziemniaczanej smażyć z obu stron duże placki na całej patelni . Na usmażone placki nakładać farsz i składać na pół. Podawać z keczupem.