Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Kotlet cielęcy z parmezanem
Składniki
- 200 g cielęciny (sznycel) na osobę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu
- ćwierć łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 30 ml oleju
- pół łyżeczki soku z cytryny
- ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sól, pieprz
- kilka listków świeżych ziół: pietruszka, ew. tymianek, oregano, mięta
Sposób przygotowania
Stek z cielęciny myjemy, osuszamy i delikatnie ugniatamy ręką. Z obranego i posiekanego czosnku, tymianku, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu, soku i skórki z cytryny oraz oleju robimy marynatę. Nacieramy nią mięso i odstawiamy je w chłodne miejsce (im dłużej tym lepiej, z tym, że kotlety są dość cienkie i delikatne więc w ostateczności wystarczy pół godziny). Następnie układamy mięso na folii aluminiowej – matowa strona folii powinna być na zewnątrz, posypujemy parmezanem, zawijamy i grillujemy około 10 minut. Oczywiście taki kotlet może być usmażony bez folii, wtedy nie dodajemy soli do marynaty, tylko solimy już po grillowaniu. Poza tym posypujemy go parmezanem już po obróceniu, dosłownie na 2 minuty przed końcem grillowania.