X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Polędwiczki duszone z grzybami

Składniki

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g suszonych prawdziwków
  • sól, pieprz ziarnisty - ok. 8-10 ziaren

Sposób przygotowania

Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością wody i moczymy co najmniej dwie godziny. Polędwiczki obieramy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Obsmażamy z wszystkich stron na oleju, następnie dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz ziarna pieprzu i sól. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również