Potrawy mięsneWieprzowina
Roladki nadziewane kozim serem
Składniki
- 700 g chudej wieprzowiny
- 150 g koziego sera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- po 1 łyżeczce: świeżego tymianku i bazylii
- liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w plastry. Przykrywamy folią i zbijamy drewnianym tłuczkiem. Solimy plastry i oprószamy pieprzem. Ser kroimy w grube plastry lub kawałki. Układamy na środku każdego plastra mięsa kilka kawałków sera, zwijamy w roladkę i związujemy białą, bawełnianą nicią. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Oprószamy podsmażone rolady mąką i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy wywar, wino, obraną i pokrojoną w plastry cebulę, liść laurowy, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Po 20 minutach dodajemy obrane i pokrojone w plasterki lub słupki marchewki i dusimy jeszcze 5–10 minut. Na koniec dodajemy łyżkę przecieru, śmietanę i mieszamy. Przed podaniem pamiętamy o usunięciu nici.