Składniki
- 1,5 kg schabu środkowego z polędwiczką
- 250 g suszonych śliwek
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 500 g kiszonej kapusty
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- przyprawa typu maggi
#Bejca - 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania
Polędwiczkę oddzielamy od schabu, nacinamy ją wzdłuż i wypełniamy śliwkami (część śliwek zostawiamy do przybrania), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby zesztywniała. Od schabu oddzielamy kość, a mięso, polewamy w misce bejcą przygotowaną z podanych składników. Odstawiamy na minimum 30 minut (im dłużej tym lepiej), co jakiś czas przewracając. Wzdłuż schabu robimy otwór na wylot i poszerzamy w wielu kierunkach, ale ostrożnie, żeby nie przebić mięsa. Do schabu wkładamy zmrożoną polędwiczkę ze śliwkami. Mięso wkładamy do brytfanny i na 30 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240ºC. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, wkładamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, dodajemy kminek, maggi i podsmażamy co jakiś czas mieszając. Jabłka myjemy, odcinamy wieczka, wydrążamy i napełniamy kapustą, przykrywamy wieczkiem. Podpieczony schab przekładamy na płaską blachę, obkładamy jabłkami z kapustą i obgotowanymi w mundurkach, a następnie obranymi ziemniakami. Schab smarujemy pozostałą bejcą, ziemniaki polewamy sosem z pieczenia i pieczemy jeszcze około 40 minut w temperaturze 190ºC. Schab podajemy na gorąco polany sosem z pieczenia, przybrany suszonymi śliwkami lub na zimno, pokrojony w plastry.