Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Chrupiąca pakora z zielonych warzyw
Chrupiąca pakora z zielonych warzyw to przekąska o pakistańskim rodowodzie. Chociaż kuchnia tego kraju może wydawać się egzotyczna, to przygotowanie pakory bez wątpienia nie powinno sprawić tobie żadnego problemu. Oprócz garści ładnych zielonych warzyw, wystarczą aromatyczne przyprawy i mąka z ciecierzycy. Jeśli nie masz akurat w szafce tego rodzaju mąki, możesz zmielić suszoną ciecierzycę. Ja tak zrobiłem i wyszło super. Dodatkowo pakora jest bezglutenowa i wegańska, dlatego świetnie sprawdzi się w momencie, gdy spodziewamy się sporej grupy gości i nie mamy informacji o ich wykluczeniach żywieniowych.
Chrupiąca pakora z zielonych warzyw – przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 duże zielone szparagi
- 1 duża cebula
- kawałek młodej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 łyżeczki kuminu lub np. ajwanu
- 2/3 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 5 łyżek mąki z ciecierzycy
- 50 ml wody
- sos sezamowy, ja sięgam po Roleskiego
- 500 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Najpierw przygotuj warzywa. Umyte szparagi strugam w plastry. Następnie cebulę kroję w piórka. Młodą kapustę szatkuję. Pamiętaj, że warzywa nie powinny być pokrojone zbyt cienko.
Krok 2:
Pokrojone warzywa posól dość obficie, następnie zagnieć rękoma. Odstaw na 20-30 minut aż zmiękną i puszczą wodę. Warzywa pokrojone zbyt cienko, stracą całkowicie swoją chrupkość.
Krok 3:
Odlej nadmiar zgromadzonej wody, następnie wsyp przyprawy: kumin, kolendrę, kurkumę i chili.
Krok 4:
Następnie dodaj 5 łyżek mąki z ciecierzycy oraz 50 ml wody. Wymieszaj składniki, powstanie dość gęste ciasto.
Krok 5:
Pakory nakładaj łyżką lub zwilżoną dłonią na gorący olej. Po usmażeniu na intensywny rumiany kolor, odkładaj placuszki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiąca pakora z zielonych warzyw najlepiej smakuje z sosem sezamowym.
Swoją wersję przygotowałem z zielonych warzyw, ale śmiało możecie użyć innej kolorowej mieszanki. Na przykład białych szparagów i czerwonej kapusty.
Szukasz innych inspiracji przekąskowych??? Nie ma problemu , na stronie znajdziesz ich całkiem sporo.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Uwielbiam, robiłam kilka razy z jogurtem z miętą