X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno

Chrupiąca pakora z zielonych warzyw

Chrupiąca pakora z zielonych warzyw to przekąska o pakistańskim rodowodzie. Chociaż kuchnia tego kraju może wydawać się egzotyczna, to przygotowanie pakory bez wątpienia nie powinno sprawić tobie żadnego problemu. Oprócz garści ładnych zielonych warzyw, wystarczą aromatyczne przyprawy i mąka z ciecierzycy. Jeśli nie masz akurat w szafce tego rodzaju mąki, możesz zmielić suszoną ciecierzycę. Ja tak zrobiłem i wyszło super. Dodatkowo pakora jest bezglutenowa i wegańska, dlatego świetnie sprawdzi się w momencie, gdy spodziewamy się sporej grupy gości i nie mamy informacji o ich wykluczeniach żywieniowych.

Chrupiąca pakora z zielonych warzyw – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 duże zielone szparagi
  • 1 duża cebula
  • kawałek młodej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki kuminu lub np. ajwanu
  • 2/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 50 ml wody
  • sos sezamowy, ja sięgam po Roleskiego
  • 500 ml oleju do smażenia np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Najpierw przygotuj warzywa. Umyte szparagi strugam w plastry. Następnie cebulę kroję w piórka. Młodą kapustę szatkuję. Pamiętaj, że warzywa nie powinny być pokrojone zbyt cienko.

Krok 2:

Pokrojone warzywa posól dość obficie, następnie zagnieć rękoma. Odstaw na 20-30 minut aż zmiękną i puszczą wodę. Warzywa pokrojone zbyt cienko, stracą całkowicie swoją chrupkość.

Krok 3:

Odlej nadmiar zgromadzonej wody, następnie wsyp przyprawy: kumin, kolendrę, kurkumę i chili.

Krok 4:

Następnie dodaj 5 łyżek mąki z ciecierzycy oraz 50 ml wody. Wymieszaj składniki, powstanie dość gęste ciasto.

Krok 5:

Pakory nakładaj łyżką lub zwilżoną dłonią na gorący olej. Po usmażeniu na intensywny rumiany kolor, odkładaj placuszki na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Chrupiąca pakora z zielonych warzyw najlepiej smakuje z sosem sezamowym.

Swoją wersję przygotowałem z zielonych warzyw, ale śmiało możecie użyć innej kolorowej mieszanki. Na przykład białych szparagów i czerwonej kapusty.

Szukasz innych inspiracji przekąskowych??? Nie ma problemu , na stronie znajdziesz ich całkiem sporo.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również