X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoPrzetworySałatki

Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku.

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające…moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!

 

Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.

 

Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach:

 

  • Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.

 

  • Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.

 

  • Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.

 

  • Im mniej składników tym lepiej.

 

Stosując się do tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.

 

Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja 😉 Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.

 

Natomiast woda z kiszenia i same ogórki małosolne to doskonały probiotyk.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem 🙂

 

Ogórki małosolne. Składniki:

 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

 

Wodę zagotuj, rozpuść w niej sól i ostudź.

 

Ogórki umyj, główkę czosnku bez obierania przekrój na pół. Na dnie słoja lub kamionki ułóż połowę: koperku, kopru, czosnku, liści i korzenia chrzanu. Przykrój dno ogórkami, na wierzch ułóż pozostałe składniki.

 

Wlej wodę z solą, tak aby zakrywała wszystkie składniki. Na słoik załóż gazę lub kawałek czystego materiału, naciągnij gumkę recepturkę.

 

Znakiem, że ogórki zaczynają się kisić jest mętniejąca woda. Najlepiej smakują po 2-3 dniach ale każdy ma swój ulubiony poziom ukiszenia.

 

SMACZNEGO! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kłodawiak89

    Najlepsza jest kłodawska niejodowana sól kamienna !

    • Jakub Kuroń

      Podzielam twoje zdanie, kłodawska najlepsza 🙂

  2. Elżbieta

    A ja mam ogórki z wlasnego ogródka i tez tak wlaśnie kiszę.Są przepyszne-zawsze-na drugi dzień i za 2 miesiące tez

    • Jakub Kuroń

      Własne najlepsze! Ja niestety nie mam ;(

  3. LENKA

    Witam. Dziszaj wyrzucilam duzy sloik ogorkow, bo byly zupelnie miekie. Zawsze mi przedtem wychodzily dobrze. Co zrobilam zle, ze sie zniszczyly?

    • Jakub Kuroń

      Czasami tak się dzieje z ogórkami jeżeli są z kiepskiej uprawy, też tak miałem parę razy…niestety 🙁

  4. Ela

    Dzień dobry, Mam pytanie: czy można uratować niesłone ogórki małopolskie? Będę wdzięczna za pomoc.

    • Jakub Kuroń

      Rozumiem, że chodzi o ogórki małosolne 😉 To zależy ile dni już się kiszą??? Jeżeli to 1 lub 2 dzień to możesz dodać roztworu soli. Na 1 szklankę 1 łyżka soli. Jeżeli to 3 lub poźniejszy dzień to nie ma sensu już nic z nimi robić, po prostu będą trochę mniej słone. Następnym razem dodasz więcej soli.

      Pozdrawiam

  5. Piotr Kutno

    O przepisie nie można za wiele napisać, gdyż jest bardzo prosty. Trzeba natomiast zwrócić uwagę na jakość i pochodzenie produktów, oraz (bardzo ważne!) sól. Najlepsza jest niejodowana sól z Kłodawy. I to chyba wszystko! Życzę smacznego i chrapiącego ogóra 🙂

  6. Ewa Te

    Do małosolnych daje tylko czosnek i koper.Chrzan,liscie np.czarnej porzeczki czy wiśni albo dębowe lub z winogron daje tylko gdy robie kiszone na zimę. Robiąc małosolne obcinam koncówki-szybciej sie robią i ładniej wyglądają.

  7. elcia

    Jeżeli są dobre bakterie to śmiało można ogórki dokładać w trakcie kiszenia

  8. Roman

    Co roku robię małosolne i kiszone, nie wyobrażam sobie diety bez nich. Niesamowity aromat i smak. Nie mogąc się doczekać, w celu przyspieszenia procesu kiszenia stosuję dwa patenty ; obcinam ogóreczkom końcówki i zalewam prawie że wrzątkiem. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Roman ja też tak czasem robie.

  9. Ewa

    Już w tamtym roku kisiłam ogórki z Twojego przepisu, faktycznie są obłędne i już mu ślinka cieknie na samą myśl o nich. Czekam teraz na dostawę dobrych ogóreczków i będę działać.

    • Jakub Kuroń

      🙂

    • Jakub Kuroń

      Super! Życzę smacznego!

  10. Halina

    Uwielbiam takie po 2 ,3 dniach robie podobnie jak P. przepis dodaję liscie z wiśni 2,3 .Pozdrawiam..

  11. Grazyna

    Dziendoberek..robie z tych samych skladnikow ale w sloikach ..zalewam goraca woda ..na drugi dzien wstawiam do lodowki i tam je trzymam ..mam malosolne ..kruche przez kilka miesiecy ..i obojetnie jakie kupie …zawsze sa pyszne ..pozdrawiam

  12. Aneta

    Ja od wielu lat robię z identycznych składników. Jedyne co nas różni to to że zalewam kranówką. Mniaaaami

    • Jakub Kuroń

      Pyszności!

      Pozdrawiam 🙂

  13. Monika

    Ja lubię już takie dwu dniowe a moje dziecko tylko porządnie ukiszone, oczywiście jak zdążą się ukisić, zanim ja je zjem. Bardzo smaczna jest zupa na wodzie po kilkudniowych ogórkach małosolnych z młodą wloszczyzną.

    • Jakub Kuroń

      Bogusia woli takie mniej ukiszone, ja z dzieciakami 2-3 dniowe 😉
      Wodę też zużywamy do zupy, nic nie może się zmarnować!

  14. Anna

    Ja też tak robię od lat 🙂 Pyszne !!!
    Dzisiaj właśnie zrobiłam 🙂

    • Jakub Kuroń

      U nas też się kiszą, nie ma wiosny bez małosolnych 🙂

      Pozdrawiam!

  15. Agata

    A ja nie zagotowywuje wody, czy to ma jakies znaczenie? …. Czesto podlewam goraca by szybciej sie zrobily, skladniki w sumie daje te same , a jak sie dokwasza to wkladam do sloikow i robie z nich kwaszeniaki ☺ pozdrawiam….

    • Jakub Kuroń

      Im gorętsza woda tym proces szybszy, ale smakowo nie ma to większego znaczenia.
      Można zalać też zimną i poczekać 2 dni dłużej 🙂

      Pozdrawiam 🙂

  16. Dąbrowicz

    Ja robię tak samo ale zalewam gorącą wodą i wtedy są dobre na następny dzień . Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Ja wolę takie po 48h trochę bardziej podkiszone 🙂

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

  17. Dorcia

    Dzięki. Na pewno zrobię jak tylko będą sezonowe.

    • Jakub Kuroń

      Super!

      Daj znać jak wyszły, pozdrawiam 🙂

  18. Zdzicha

    Dobry przepis, też takie robię, tylko sól, woda , koper , czosnek i chrzan. Zalewam wrzątkiem , nie wiem czy dobrze? Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dobrze!

      Przepisów jest wiele, ale zestaw który stosujesz jest jak najbardziej OK.

      Pozdrawiam

  19. Ewa D.

    Sezon ogórkowy czas zacząć. Ja jak kiszę o godz. 16 to jem już o 22. Lubię takie ogóreczki… mniam. Byle się nie przekisiły /zwykle nie zdążą/ .
    A z tym czosnkiem bez obierania to dobry pomysł i tak też zrobię .
    Czy taką wodę można wykorzystać na drugie kiszenie?

    • Jakub Kuroń

      Ogórki małosolne i kiszone uwielbiamy, zawsze mamy zapas.

      Wodę z ogórków wypijam jako probiotyk lub dodaje do zupy ogórkowej. Do 2 kiszenia nie polecam, woda może się zepsuć i szkoda ogórków.

      Pozdrawiam smacznie 🙂

  20. Elka

    Ja dodaje do kilku słoików liście wiśni bo przypominają mi smak ogórków jakie jadłam w dzieciństwie na wakacjach u cioci .Mnie smakują 🙂

    • Jakub Kuroń

      Moja babcia też dodaje to stary patent, ale ona ma kilka drzewek wiśniowych a u mnie ich brak.

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

  21. Krzycha

    Dzięki

    • Jakub Kuroń

      Nie ma za co! Chętnie odpowiadam na wszystkie pytania!

  22. Krzycha

    O kurcze .Za chwilę robię je ,ale mam sól tylko jodowaną.Wyjdą?

    • Jakub Kuroń

      Wyjdą, ale trzeba je szybko zjeść bo się robią miękkie.

  23. Patrycja

    Właśnie robię ogórki z tego przepisu. Oby wyszły pyszne takie jak te . Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    • Jakub Kuroń

      Jak kupiłaś dobre ogórki to napewno wyjdzie smacznie!

  24. Krystyna sulek

    Wszystko robie tak samo tylko zalewam goraca woda

    • Jakub Kuroń

      Ja też tak czasem robię jak chcę, żeby szybciej się ukisiły 🙂

  25. Styrop

    a czym się różni koperek od kopru?

    • Jakub Kuroń

      W sumie to ta sama roślina. Koperek to młode liście, kiedy zakwitnie staje się koprem i różnią się smakiem.

  26. Ola

    Fanastyczny przepis wlasnie kupilam pgorki i biore sie robotę. Juz mi slinka cieknie….

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję! Bardzo mi miło! 🙂

  27. Gita

    Też robię ogórki w ten sposób i dodawałam liści wiśni ale w sumie nie wiem czemu mają służyć bo bez nich smakują tak samo 🙂 pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Dlatego właśnie ja nie dodaje 😉 Pozdrawiam

  28. Beata

    Czy moge dodac do nich lisc wisni lub porzeczki?

    • Jakub Kuroń

      Tak, jak najbardziej możesz! Ja dałem przepis na najprostszą i najłatwiejszą wersję ogórków małosolnych.

  29. Lucy

    Pyszne! Robie dokładnie tak samo ♥️Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Ja również pozdrawaiam!

  30. Aga

    U mnie już sąPrzepis identyczny Są pyszne

    • Jakub Kuroń

      Wiesz co dobre! 🙂

  31. monika

    Robię podobnie od lat kilkudziesięciu w kamiennym garnku po babci. Niestety nie mam gwarantowanych i zaufanych ogórków więc wychodzi różnie

    • Jakub Kuroń

      Niestety z tym jest często problem. Ja mam zaufanego sprzedawcę na bazarze pod domem.

  32. Mila

    U mnie w domu ogórki małosolne to podstawa do wszystkiego ….i robię je bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze troche gorczycy

    • Jakub Kuroń

      O tak jak Ty robi moja teściowa. Wychodzą równie smacznie. Pozdrawiam.

  33. Ralph

    Poprawcie przepis,w przedmowie piszecie o soli kamiennej niejodowanej,w szczegółach składników już o jodowanej,osobiście wiem jaką mam używać ,ale wielu może się pogubić!!!

    • Jakub Kuroń

      Dzięki Ralph za zwrócenie uwagi, już poprawiamy. Faktycznie mogło to wprowadzać w błąd. Pozdrawiamy

  34. Lili

    Nie wygląda na skomplikowane 🙂 przyszła na mnie pora, oby się udało 😉

    • Jakub Kuroń

      Trzymamy kciuki i dziękujemy za komentarz. Na pewno się uda 🙂

Sprawdź również