Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoŚniadania
Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą
Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą to fanatyczna alternatywa dla codziennych kanapek z serem lub szynką. Myślę, że pasta zasmakuje nawet największym fanom mięsa. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację. Z pewnością nie skończycie na jednej kromce chleba.
Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą
Składniki:
- 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
- 1/3 pęczka świeżej kolendry
- 80 ml wody lub np. wywaru warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150 g fasoli namoczyłem na noc. Następnie namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, bez wątpienia będzie szybciej.
Krok 2:
Czosnek obierz, następnie przeciśnij przez praskę. Kolendrę wraz z łodyżkami drobno posiekaj.
Krok 3:
Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne.
Krok 4:
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!