X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimnoŚniadania

Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą

Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą to fanatyczna alternatywa dla codziennych kanapek z serem lub szynką. Myślę, że pasta zasmakuje nawet największym fanom mięsa. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub kolację. Z pewnością nie skończycie na jednej kromce chleba.  

Wegańska pasta kanapkowa z kolendrą

Składniki:

  • 200 g ugotowanej fasoli typu Jaś
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • 80 ml wody lub np. wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Postanowiłem oprzeć się na produktach, które mam już na podorędziu. 150 g fasoli namoczyłem na noc. Następnie namoczoną fasolę odcedziłem, zalałem wodą i gotowałem do miękkości, około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Oczywiście możecie użyć fasoli z puszki, bez wątpienia będzie szybciej.

Krok 2:

Czosnek obierz, następnie przeciśnij przez praskę. Kolendrę wraz z łodyżkami drobno posiekaj.

Krok 3:

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiel na pastę, może mieć grudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne.

Krok 4:

Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również