Potrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Pieczone frytki z polenty
Pieczone frytki z polenty lub jak kto woli frytki kukurydziane to świetna lekka przekąska. Idealna dla osób dotkniętych celiakią czy alergię na gluten. Poza tym mąka kukurydziana jest bogata w karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających,. Ponadto mąka kukurydziana to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i folianów. To tylko właściwości zdrowotne, a nie zdążyłem jeszcze opisać ich smaku, który jest wprost obłędny.
Pieczone frytki z polenty
Składniki:
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 700 ml wody lub bulionu np. warzywnego
- 2-3 łyżki oliwy do skropienia frytek
- do podania sos frytek belgijski, ja sięgam po Roleskiego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W rondlu zagotuj osoloną wodę lub bulion. Pamiętaj, że niezależnie czy użyjesz wody, czy wrzątku płyn powinien być dość słony. Dzięki temu pieczone frytki z polenty nabiorą smaku.
Krok 2:
Do gotującego się płynu wsyp kaszę kukurydzianą. Gotuj ją na małym ogniu przez 5 minut stale mieszając rózgą. Następnie wylej masę do naczynia (moje miało wymiary 20 x 25 cm) wyłożonego papierem do pieczenia. Naczynie z tężejącą masą odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 3:
Następnie „blok” kukurydziany oddziel od papieru i przełóż na deskę do krojenia. Masę pokrój w grubsze frytki, przełóż na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Skrop oliwą następnie zapiekaj 25-30 minut w 200°C „góra – dół”.
Pieczone frytki z polenty podawaj z belgijskim sosem do frytek. Pamiętaj, że do gotującej masy kukurydzianej możesz dodać praktycznie dowolne dodatki smakowe np. suszone chilli, czosnek lub oregano.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki innymi pysznymi i łatwymi przekąskami.