X

Czego szukasz?

Przepis

Z pewnością znacie sałatkę Waldorf? W swojej podstawowej wersji składa się z jabłek, selera, orzechów włoskich i majonezu. Wymyślił ją w XIX wieku szef kuchni nowojorskiego hotelu Waldorf – Astoria. Przez wiele lat z pewnością zmieniano jej recepturę i obecnie przyrządza się sałatkę na rozmaite sposoby.  To świetny i lekki samodzielny posiłek.

SAŁATKA WALDORF 

Składniki:

SAŁATKA:

  • po 200 g selera naciowego i winnych jabłek
  • 100 g łuskanych orzechów np. włoskich
  • 1 obrany banan
  • 100 g majonezu np. Roleski
  • 50 ml śmietany 30%
  • sok z 1 cytryny
  • liście zielonej sałaty

Sałatka Waldorf bez majonezu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Selera myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabne paseczki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy siekamy.

Krok 2:

Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki wkładamy do szklanego naczynia, dodajemy połowę posiekanych orzechów, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.

 

Więcej przepisów np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również