Przepis
Składniki
- po 200 g selera naciowego i winnych jabłek
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 obrany banan
- 100 g majonezu
- 50 ml śmietany 30%
- sok z 1 cytryny
- liście zielonej sałaty
Sposób przygotowania
Selera myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabne paseczki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Banana kroimy w plasterki i skrapiamy je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy siekamy. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki wkładamy do szklanego naczynia, dodajemy połowę posiekanych orzechów, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Podajemy w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.