Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałatka ziemniaczana
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 500 g kapusty (najlepiej młodej)
- 2 cebule lub pęczek dymki
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy lub oleju
- 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
- cukier, sól, pieprz
- pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone – do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie mieszamy.