X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki

Sałatka ziemniaczana

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kapusty (najlepiej młodej)
  • 2 cebule lub pęczek dymki
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 25 ml octu winnego lub soku z cytryny
  • cukier, sól, pieprz
  • pomidory, różnokolorowe papryki, ogórki małosolne lub kiszone – do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku, obieramy i kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, solimy, posypujemy cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków, na nich poszatkowaną kapustę, posypujemy pokrojoną cebulą lub dymką. Przyozdabiamy papryką, pomidorami, ogórkami i posypujemy posiekanym koperkiem. Oliwę mieszamy z posiekanym czosnkiem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem dokładnie mieszamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również