Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Sos z avocado
Składniki
- 1 owoc avocado
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej (może być kamienna)
- sok z połowy cytryny
- szczypta sproszkowanego chili do smaku
- 1/4 szklanki zsiadłego mleka (bez serwatki)
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka świeżej (lub mrożonej) natki pietruszki
Sposób przygotowania
Avocado rozciąć na połowę, wyjąć pestkę i wydrążyć ze skórki, cebulę i czosnek oczyścić, dodać wszystkie pozostałe składniki, prócz natki pietruszki i dokładnie wymieszać blenderem.
Wypełnić sosem wydrążone skórki owocu i posypać drobno posiekaną natką. Schłodzić w lodówce (przynajmniej 2 godziny) przed podaniem.
Smacznego