X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno

Spring Rolls z wędzonym łososiem

Spring Rolls z wędzonym łososiem

Spring Rolls z wędzonym łososiem to wspaniała przekąska na imprezę lub przyjęcie. Przygotowuje je się w bardzo prosty sposób, a wyglądają niezwykle atrakcyjnie. Dzisiaj głownym składnikiem jest wędzony łosoś, ale możecie zastąpić go krewetkami, delikatnym kurczakiem lub przygotowac wersję wege. Pomysłów na spring rollsy nie powinno zabraknąć.

Składniki:

  • 100 g cienkiego makaronu ryżowego lub sojowego
  • 10 małych arkuszy papieru ryżoweg
  • 150 g wędzonego łososia
  • jedna duża marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 awokado
  • 100 g ulubionej mieszanki sałat
  • sól
  • sos sezamowy, ja skorzystałem z sosu od Roleskiego 
  • czarny sezam do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Makaron zalej wrzątkiem. Posól, odstaw na 10 minut aż makaron stanie się miękki. Odcedź na sitku, schłodź pod zimną bieżącą wodą, pokrój na mniejsze 5 cm. kawałki.

Krok 2:

Wędzonego łososia podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę i ogórka pokrój w bardzo cienkie paski. Do tego celu można użyć specjalnej tarki  lub obieraczki. Jeżeli nie dysponujesz takimi wyrafiowanymi sprzętami, możesz warzywa zetrzeć na tarce. Pamiętaj aby z ogórka usunąć wodnisty środek. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, podziel na ćwiartki, obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

Krok 3:

Papier ryżowy namocz w zimnej w wodzie przez 2 sekundy. Na brzeg arkusza nałóż wybrane dodatki, zawiń podobnie jak polskie gołąbki. Pamiętaj aby roladki były ciasno zwinięte, inaczej mogą się rozwijać. Podawaj sosem sezamowym, posypane czarnym sezamem. Pomysły na inne niebanalne przekąski znajdziesz TUTAJ!!! SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również