Tosty z grillowaną papryką, szpinakiem i kozim serem.
Tosty nie muszą być nudne! Dzisiaj przygotowałem wersję z grillowaną papryką, szpinakiem, pomidorem i kozim serem. Oczywiście nie znaczy to, że gardzę klasycznymi z szynką i żółtym serem. Często robimy również ten wariant, ale lubimy sobie sandwiche urozmaicać. Robimy przeróżne tosty i sandwiche z różnego rodzaju pieczywa i dodatków, dlatego nigdy nam się nie nudzą. Dzisiaj podrzucam przepis na wegetariańskie „opiekańce”.
Tosty z grillowaną papryką, szpinakiem i kozim serem
Składniki:
- 8 kawałków pieczywa tostowego
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 średnia cukinia
- 100 g twardego koziego sera np. twardy dojrzewający
- 6 łyżki oliwy
- ew. świeże zioła np. bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Cukinie w plastry i pomidora w plastry. Paprykę i cukinię skrop połową oliwy, dopraw solą i pieprzem. Następnie opiecz na patelni grillowej lub zwyczajnej patelni, aż warzywa się przyrumienią i zmiękną.
Krok 2:
Grillowane warzywa ułóż na kromce pieczywa, dodaj plastry pomidora, posyp startym kozim serem. Przykrój drugą kromką pieczywa, wierzch posmaruj pozostałą oliwą. Zapiekaj w opiekaczu, aż chleb ładnie się przyrumieni.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!