Potrawy wegetariańskieZapiekanki
Zapiekanki z grzybami i kozim serem
Zapiekanki, zapiexy, bułki z pieczarkami, wszyscy je kochamy. Te podawane z przyczepy, z okienka, czy z okrąglaka na krakowskim Kazimierzu. Niezależnie od lokalizacji, czy nazwy Polacy ponad wszystko za nimi przepadają. Dzisiaj przygotowałem zapiekanki z grzybami i kozim serem, moją delikatną modyfikację tego fast foodu. Dzięki dodatkowi leśnych grzybów w rezultacie danie nabrało niepowtarzalnego aromatu. Ser kozi dojrzewający, który wykorzystałem ma niesamowity smak i delikatną konsystencję, dzięki temu topi się bardzo szybko i pięknie rumieni. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki.
Zapiekanki z grzybami i kozim serem
Składniki:
- 250 g świeżych grzybów leśnych np. kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ opakowania koziego sera twardego dojrzewającego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- ulubiony ketchup do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kurki oczyść. Odkrój brudne końcówki nóżek, następnie duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2:
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.
Krok 3:
Półbagietkę przekrój wzdłuż na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami.
Krok 4:
Piekarnik rozgrzej do 210°C z funkcją termoobiegu. Na zakończenie zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.
Podawaj z ulubionym ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.