X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieZapiekanki

Zapiekanki z grzybami i kozim serem

Zapiekanki, zapiexy, bułki z pieczarkami, wszyscy je kochamy. Te podawane z przyczepy, z okienka, czy z okrąglaka na krakowskim Kazimierzu. Niezależnie od lokalizacji, czy nazwy Polacy ponad wszystko za nimi przepadają. Dzisiaj przygotowałem zapiekanki z grzybami i kozim serem, moją delikatną modyfikację tego fast foodu. Dzięki dodatkowi leśnych grzybów w rezultacie danie nabrało niepowtarzalnego aromatu. Ser kozi dojrzewający, który wykorzystałem ma niesamowity smak i delikatną konsystencję, dzięki temu topi się bardzo szybko i pięknie rumieni. Poniżej dowiecie się jak przygotować takie zapiekanki.

Zapiekanki z grzybami i kozim serem 

Składniki:

  • 250 g świeżych grzybów leśnych np. kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ½ opakowania koziego sera twardego dojrzewającego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • ulubiony ketchup do podania

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kurki oczyść. Odkrój brudne końcówki nóżek, następnie duże egzemplarze pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2:

Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż jeszcze około 5 minut aż z patelni wyparuje cały nadmiar wody, a kurki się zarumienią. Całość dopraw solidnie solą i pieprzem.

Krok 3:

Półbagietkę przekrój wzdłuż na pół. Na każdy kawałek nałóż porcję podsmażonej cebuli z grzybami.

Krok 4:

Piekarnik rozgrzej do 210°C z funkcją termoobiegu. Na zakończenie zapiekanki posyp startym żółtym serem, zapiekaj w górnej części piekarnika przez około 10 minut.

Podawaj z ulubionym ketchupem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej wegetariańskich przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również