Potrawy z grillaWieprzowina
Kaszanka z modrą kapustą
Składniki
- 1/2 kg kaszanki
- 20 dkg modrej kapusty duszonej (przepis poniżej)
- 1/2 kwaśnego małego jabłka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kaszankę układamy na wysmarowanej olejem folii aluminiowej. W wolne miejsce "pęta" kaszanki układamy, drobno posiekane jabłko i na to przygotowaną uprzednio modrą kapustę. Całość posypujemy majerankiem. Zawijamy folię, pozostawiając otwór do odparowywania. Rozgrzewamy grill (lub piekarnik) do temperatury około 180-200*C i pieczemy kaszankę około 10-15 minut, aż pęknie flak, a kapusta będzie gorąca. Możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami (do ziemniaczków możemy podać, zmrożone masło utarte w wiórki ze szczypiorkiem i kwaśną śmietanę).
Modra kapusta (duszona) składniki: 1/2 główki małej modrej kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka smalcu ze skwarkami, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy szklanką osolonego wrzątku i gotujemy na pół twardo na dużym ogniu bez przykrycia. Podlewamy stopniowo winem i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka. Dodajemy smalec, jeszcze chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Smacznego