Potrawy z grillaWieprzowina
Roladki z karkówki z cukinią z sosem paprykowym
Składniki
Roladki:
- 4 steki z karkówki każdy po około 120 g
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
Sos:
- 4 Papryki czerwone
- 2 Pomidory
- 2 łyżki miodu
- 3 utarte ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozpal grilla
Najpierw przygotuj sos. Paprykę i pomidory zawiń w folię aluminiową. Kiedy węgle będą dobrze rozgrzane, ułóż na ruszcie. Opiekaj 10-12 minut, co chwilę obracając. Po tym czasie, wyjmij warzywa z folii i obierz ze skóry i pestek. Następnie zmiksuj z miodem i olejem na gładką masę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos można podawać na zimno i ciepło.
Cukinię przekrój wzdłuż na pół a następnie każdą połówkę przekrój w poprzek na trzy części. Razem będziesz miał sześć słupków. Nożem usuń z cukinii gniazda nasienne. Słupki cukinii ułóż na ruszcie, opiekaj po minucie z każdej strony. Cukinię zdejmij z grilla i odstaw do wystygnięcia.
Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, dopraw solą, pieprzem. Na każdy plaster mięsa połóż słupek cukinii i zawiń ciasno w roladkę, dla pewności zepnij mięso wykałaczką.
W misce wymieszaj: olej, czosnek, musztardę, majeranek i sos sojowy. Obtocz roladki w powstałej marynacie i odstaw na minimum 30 minut.
Grilluj przez około 10 minut, co jakiś czas obracając.
Podawaj roladki z sosem i ziemniakiem z grilla.