X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaRyby

Ryba grillowana (na desce)

Składniki

  • 2 filety morskiej ryby (około 30 dkg - tilapia)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 1 łyżka marynowanych kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mieszamy łyżeczkę soli z pieprzem, skórką z cytryny i z natką pietruszki. Rybę smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy powyższą mieszanką, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwie godziny. Rozgrzewamy grill do średniej temperatury (175-180*C) i wkładamy na ruszt rybę, ułożoną na deseczce do grillowania- Pieczemy około 20 minut, aż ryba będzie się rozdzielała na płatki. W międzyczasie przygotowujemy sos do grillowanej ryby. Rozgrzewamy na patelni masło, wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kapary wraz z suszonym szczypiorkiem. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Gorącym sosem polewamy upieczone filety.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również