Przepis
Potrawy z grillaRyby
Ryba grillowana (na desce)
Składniki
- 2 filety morskiej ryby (około 30 dkg - tilapia)
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku
- 1 łyżka marynowanych kaparów
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mieszamy łyżeczkę soli z pieprzem, skórką z cytryny i z natką pietruszki. Rybę smarujemy z obu stron oliwą i posypujemy powyższą mieszanką, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwie godziny. Rozgrzewamy grill do średniej temperatury (175-180*C) i wkładamy na ruszt rybę, ułożoną na deseczce do grillowania- Pieczemy około 20 minut, aż ryba będzie się rozdzielała na płatki. W międzyczasie przygotowujemy sos do grillowanej ryby. Rozgrzewamy na patelni masło, wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kapary wraz z suszonym szczypiorkiem. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Gorącym sosem polewamy upieczone filety.