Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g szpinaku, szczawiu lub brokułów
- 100 g tartego ostrego żółtego sera
- 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
- 500 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 125 ml śmietany 18-22%
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka obieramy i kroimy na połówki. Szpinak, szczaw lub brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go i odciskamy wodę. Żółtka jaj ucieramy z ugotowaną jarzyną, doprawiamy gałką muszkatołową, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mielone orzechy. Mieszamy i napełniamy białka. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na oliwie. Dodajemy posiekany, utarty z solą ząbek czosnku, sól, pieprz i bazylię. Mieszamy, przecieramy lub miksujemy. Dodajemy śmietanę. Blaszkę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy do niego sos pomidorowy, w nim układamy jaja, a następnie posypujemy całość tartym, żółtym serem. Zapiekamy 25 minut w temp. 180 C.