X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z mąki i jaj

Kluski francuskie klasyczne

Klasyczne francuskie kluski to prosty, ale wyjątkowo smakowity dodatek do różnorodnych dań głównych lub samodzielne danie, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Ich delikatna konsystencja i wyjątkowy smak sprawiają, że są one idealnym wyborem na każdą okazję. Dzięki prostocie przygotowania możesz szybko i łatwo stworzyć ten aromatyczny dodatek w swojej kuchni.

Kluski francuskie klasyczne

Składniki:

  • 400 g mąki (ok. 2,5 szklanki)
  • około 125 ml śmietany
  • 3-4 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W pierwszej kolejności przesiej mąkę do dużej miski. Następnie dodaj jajka, śmietanę oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką i elastyczną masę. Możesz wybrać jedną z dwóch metod formowania klusek.

Krok 2:

Pierwsza metoda polega na rozsmarowaniu ciasta na desce i odcinaniu nożem pasków, które wrzucasz do gotującego się wrzątku. Druga metoda to użycie praski do ziemniaków, do której wlewasz małe porcje ciasta i przeciskasz je bezpośrednio do wrzącej wody.

Gotuj kluski, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i odcedź. Klasyczne francuskie kluski są gotowe do podania!

Te delikatne kluski świetnie komponują się z różnorodnymi sosami, jak również mogą stanowić dodatek do zup lub dań mięsnych. Możesz również podać je samodzielnie, polane masłem i posypane świeżą natką pietruszki. Ich subtelny smak z pewnością zachwyci Twoich domowników i gości, sprawiając, że będą chcieli sięgnąć po kolejną porcję. Gotów na kulinarną podróż do Francji? Przygotuj klasyczne francuskie kluski i ciesz się ich wyjątkowym smakiem już dziś!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również