Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Kluski klasyczne kładzione
Składniki
- #Sposób 1:
- 2 jajka
- 2–3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- ew. posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
- #Sposób 2
- 2 jajka
- 200 g mąki
- woda
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z solą na pianę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ilość mąki zależy min.: od wielkości jaj, trzeba dodać jej tyle, żeby ciasto nie zrobiło się za twarde lub za rzadkie. W wariancie drugim sposób wykonania klusek jest prostszy. Mieszamy przesianą mąkę, jaja, sól i wodę, w takiej ilości, żeby powstało lekkie, rzadkie ciasto. Lepiej zaczynać od mniejszej ilości, spróbować wrzucić jedną kluskę na wrzątek, jeśli się rozpływa, to można dodać jeszcze trochę mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, przykrywamy rondel i gotujemy 2–3 minuty. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w rosole, żeby uniknąć rozmazywania się ciasta.