X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z mąki i jaj

Kluski klasyczne kładzione

Składniki

  • #Sposób 1:
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • ew. posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
  • #Sposób 2
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • woda

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z solą na pianę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę  dodajemy do masła i żółtek, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy. Ilość mąki zależy min.: od wielkości jaj, trzeba dodać jej tyle, żeby ciasto nie zrobiło się za twarde lub za rzadkie. W wariancie drugim sposób wykonania klusek jest prostszy. Mieszamy przesianą mąkę, jaja, sól i wodę, w takiej ilości, żeby powstało lekkie, rzadkie ciasto. Lepiej zaczynać od mniejszej ilości, spróbować wrzucić jedną kluskę na wrzątek, jeśli się rozpływa, to można dodać jeszcze trochę mąki. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, przykrywamy rondel i gotujemy 2–3 minuty. Łyżeczkę maczamy za każdym razem w rosole, żeby uniknąć rozmazywania się ciasta.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również