Przepis
Potrawy z mąki i jaj
Suflet z marchwi
Składniki
- 500 g marchwi
- 100 g cebuli
- 3 jajka
- sól, pieprz biały
- sos beszamelowy (szukaj w rozdziale Sosy)
Sposób przygotowania
Cebulę i marchew obieramy, płuczemy i gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie. Potem jarzyny odcedzamy i miksujemy lub przecieramy przez sito, dodajemy same żółtka. Przygotowujemy sos beszamelowy. Gdy jest już gotowy dodajemy do niego zmiksowane jarzyny z cebulą, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i na końcu mieszamy delikatnie z masą sufletową. Formę wypełniamy masą. Wkładamy do nagrzanego do 175 C piekarnika. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 190 C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Ostrożnie wyjmujemy i natychmiast podajemy. Tą samą metodą możemy przyrządzić suflet ze szpinaku, brokułów itp. jarzyn.