X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • kostka smalcu – ok. 200 g
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ucieramy na tarce jak na placki. Masę osączamy na sicie, dodajemy mąkę, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Dodajemy sól i sporo pieprzu do smaku. Brytfankę smarujemy obficie smalcem, nakładamy masę ziemniaczaną i polewamy po wierzchu roztopionym smalcem. Pieczemy w temp. 200-220°C przez około pół godziny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również