Nie wyrzucaj jedzenia!
Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nie WYRZUCAJ jedzenia! Jest wiele sposobów na niemarnowanie żywności. Ja zawsze w swojej kuchni staram się przerabiać potrawy tak aby jak najmniej jedzenia trafiało do kosza.
Nie wyrzucaj ziemniaków!
Oto proste i smaczne propozycje na dania z ugotowanych ziemniaków:
Kuleczki ziemniaczane:
400 g zimne ziemniaków puree
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
Ziemniaki dokładnie wymieszaj z dwoma łyżkami mąki pszennej, trzema łyżkami bułki tartej, jajkiem, solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj kuleczki i średnicy 3-4 cm. Wymieszaj 3 łyżki bułki tartej z łyżką mąki pszennej i obtocz w tym uformowane kulki. Smaż w głębokim oleju przez 4-5 minut, aż zrobią się rumiane.
Kotlety ziemniaczane:
350 g ostudzonych ziemniaków puree , mogą być z poprzedniego dnia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki
1 płaska łyżeczka curry
2 utarte ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
1 płaska łyżka mąki pszennej + do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
olej do smażenia
Wszystkie składniki dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, dopraw do smaku. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na średnio rozgrzanym oleju przez 5-6 minut. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Użyłem ziemniaków odmiany Gala.
Porcja na 4-5 kotletów.
Kopytka w trzech odsłonach
Ciasto:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
3 jajka
ok. 450 g mąki pszennej
sól
Dodatki:
0,5 kg dyni
200 g szpinaku rozdrobnionego
50 g suszonych grzybów
200 ml śmietany 18%
2 szalotki
1 łyżeczka listków tymianku
100 g sera dziugas
1 filiżanka listków szałwii
5 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
1 pomidor pokrojony w kostkę
sól, pieprz
Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę i podziel na trzy równe części. Pierwszą porcję łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Dynię pieczemy ze skórą na papierze przez 60 minut w 190°. Pozbądź się skóry i pestek. Wsadź w gazę i wyciśnij nadmiar wody. przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane puree łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy aż cała woda odparuje. Szpinak łączymy z 1 jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj ok. 2 minut. Do podstawowych kopytek zrób sos grzybowy. Grzyby suszone namocz w wodzie i posiekaj. W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij szalotkę pokrojoną w kostkę. Wrzuć posiekane grzyby i podsmaż przez minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, następnie zredukuj do konsystencji sosu. Do kopytek z dynią, w rondelku rozpuść 2 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Zamieszaj patelnią i po 30 sekundach polej kopytka z dynią. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.
Kolejny przepis to MINI PĄCZKI Z ZIEMNIAKAMI
Bardzo ciekawe przepisy, piękne zdjęcia . Na pewno wypróbuję.
Dziękuję! Daj znać jak smakowało 😉