Potrawy z ziemniaków
Placek po węgiersku
Składniki
Placki ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka M
- 2-3 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz
- łyżka majeranku
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
Gulasz:
- 700 g wieprzowiny np. karkówki, pokrojonej w kostkę
- 3-4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 0,6 l bulionu warzywnego lub wołowego, gorącego
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Ew. cukier
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące z przyprawami. Obsmaż karkówkę na połowie rozgrzanego oleju. Zalej mięso bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na reszcie oleju przesmaż cebulę razem z papryką i pieczarkami, około 5 minut aż warzywa zmiękną i odparuje nadmiar wody. Pod koniec dodaj czosnek, łagodną, ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
Gotuj gulasz aż zgęstnieje, około 15 minut. Dopraw solą i ewentualnie cukrem.
W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce razem z cebulą. Dodać jajka i mąkę.
Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Gdy na wierzchu zbierze się wodą należy ją zebrać i wylać.
Na patelni rozgrzej olej. Nałóż masę ziemniaczaną na całą powierzchnię patelni, wyrównaj łyżką. Przełóż na drugą stronę kiedy spód się zarumieni. Smaż jeszcze 2 minuty. Placki osącz z nadmiaru tłuszczu. Ułóż na talerzu, nałóż porcję gulaszu i złóż placek na pół. Podawaj z kwaśną śmietaną.