Przepis
Potrawy z ziemniaków
Ziemniaki zapiekane z fasolą
Składniki
- 1/4 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/4 kg ugotowanej białej fasoli
- 1/2 łyżeczki posiekanego korzenia pietruszki
- 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ugotowaną fasolę zemleć w mikserze lub blenderem. Rozpuścić na patelni masło, dodać do ziemniaków wraz ze śmietaną, udusić na pure. Pietruszkę z czosnkiem wymieszać z łyżeczką oliwy i dodać do ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę wraz z fasolą. Nagrzać piekarnik do 180*C. Ognioodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć porcje masy ziemniaczano fasolowej. Zapiekać około pół godziny (aż na ziemniakach powstanie jasno złotawa skorupka). Można podawać do wszelkich potraw mięsnych i nie tylko. Smacznego