X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki zapiekane z fasolą

Składniki

  • 1/4 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 kg ugotowanej białej fasoli
  • 1/2 łyżeczki posiekanego korzenia pietruszki
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ugotowaną fasolę zemleć w mikserze lub blenderem. Rozpuścić na patelni masło, dodać do ziemniaków wraz ze śmietaną, udusić na pure. Pietruszkę z czosnkiem wymieszać z łyżeczką oliwy i dodać do ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę wraz z fasolą. Nagrzać piekarnik do 180*C. Ognioodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć porcje masy ziemniaczano fasolowej. Zapiekać około pół godziny (aż na ziemniakach powstanie jasno złotawa skorupka). Można podawać do wszelkich potraw mięsnych i nie tylko. Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również