Przekąski na ciepło
Corn Dog – parówki w cieście kukurydzianym
Okres karnawału to czas, w którym bez wątpienia wzrasta zapotrzebowanie na drobne przekąski. Corn dog to właśnie taka propozycja, połówka pysznej parówki otulona złocistym ciastem kukurydzianym. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy przygotować gęstą panierkę, zanurzyć w niej kawałki parówek i usmażyć. Ponieważ podaje się je na patyczkach do szaszłyków, idealnie nadają się jako „finger food”. Jako sos polecam nowość – sos z serii street food do hot dogów i parówek, perfekcyjnie podkreśla smak corn dogów 😉
Corn Dog – parówki w cieście kukurydzianym
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia parówek
- łyżka cukru np. białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 2 jajka „M”
- 6 parówek
- sos do hot dogów i parówek, ja używam tego od Roleskiego
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj mokre: mleko i jajka, wymieszaj do powstania gęstego ciasta.
Krok 2:
Parówki przekrój na pół. Następnie obtocz w mące pszennej, aby dokładnie pokryła całą powierzchnię.
Krok 3:
W rondelku rozgrzej olej roślinny. Następnie połówki parówek nadziej na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane zanurz w cieście, pozwól nadmiarowi spłynąć z powrotem do miski.
Corn dogi smaż 3-4 minuty, aż będą ciemno złote. Na koniec osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4:
Podawaj np. z sosem do hot dogów i parówek.
Garść informacji
Corn dog na dobre zapisał się w historii amerykańskiego fast foodu. Sprzedaje się go w specjalnych budkach, centrach handlowych, stacjach benzynowych. Sprzedawany jest także przy okazji różnych zgromadzeń i wydarzeń kulturalnych: mecze NFL, festiwale czy obchody państwowe.
Corn dogi zaczęto popularyzować w 1942 w stanie Teksas. Bardzo szybko moda na to danie rozpowszechniła się na całe Stany Zjednoczone. Do tego stopnia, że dzisiaj ma swoje święto narodowe, organizowane w pierwszą sobotę marca. Dzisiejszy główny bohater występuje również pod zmienionymi nazwami w: Australii, Kanadzie, Nowej Zelandii czy Korei południowej.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych pomysłów na przekąski znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Te parówki są PRZEPYSZNE polecam
To prawda, pyszne są 🙂