X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Corn Dog – parówki w cieście kukurydzianym

Okres karnawału to czas, w którym bez wątpienia wzrasta zapotrzebowanie na drobne przekąski. Corn dog to właśnie taka propozycja, połówka pysznej parówki otulona złocistym ciastem kukurydzianym. Przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy przygotować gęstą panierkę, zanurzyć w niej kawałki parówek i usmażyć. Ponieważ podaje się je na patyczkach do szaszłyków, idealnie nadają się jako „finger food”. Jako sos polecam nowość – sos z serii street food do hot dogów i parówekperfekcyjnie podkreśla smak corn dogów 😉

Corn Dog – parówki w cieście kukurydzianym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia parówek
  • łyżka cukru np. białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 2 jajka „M”
  • 6 parówek
  • sos do hot dogów i parówek, ja używam tego od Roleskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj mokre: mleko i jajka, wymieszaj do powstania gęstego ciasta.

Krok 2:

Parówki przekrój na pół. Następnie obtocz w mące pszennej, aby dokładnie pokryła całą powierzchnię.

Krok 3:

W rondelku rozgrzej olej roślinny. Następnie połówki parówek nadziej na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane zanurz  w cieście, pozwól nadmiarowi spłynąć z powrotem do miski.

Corn dogi smaż 3-4 minuty, aż będą ciemno złote. Na koniec osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 4:

Podawaj np. z sosem do hot dogów i parówek.

Garść informacji

Corn dog na dobre zapisał się w historii amerykańskiego fast foodu. Sprzedaje się go w specjalnych budkach, centrach handlowych, stacjach benzynowych. Sprzedawany jest także przy okazji różnych zgromadzeń i wydarzeń kulturalnych: mecze NFL, festiwale czy obchody państwowe.

Corn dogi zaczęto popularyzować w 1942 w stanie Teksas. Bardzo szybko moda na to danie rozpowszechniła się na całe Stany Zjednoczone. Do tego stopnia, że dzisiaj ma swoje święto narodowe, organizowane w pierwszą sobotę marca. Dzisiejszy główny bohater występuje również pod zmienionymi nazwami w: Australii, Kanadzie, Nowej Zelandii czy Korei południowej.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych pomysłów na przekąski znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również