Przepis
Przekąski na ciepło
Fasola po prowansalsku
Składniki
- 250 g białej fasoli
- 2 cebule
- 50 ml oliwy
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę płuczemy i wkładamy do zimnej nieosolonej wody gotujemy od chwili wrzenia 15 minut, odcedzamy. Obieramy cebulę, wbijamy w nią goździki i obrumieniamy na oliwie w rondlu. Dodajemy fasolę, posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i szklankę wrzącej wody. Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Po godzinie duszenia dodajemy obrane i pokrojone w cząstki pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.