Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to klasyka imprezowa. Danie bez wątpienia proste w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników. Parówki zapiekane możesz zawinąć z aromatycznym żółtym serem, takim jak mimolette lub posypać po wierzchu ulubionymi dodatkami np. sezamem, chili lub kminkiem. Jako sos proponuję coś z wyraźną kwaskową nutą, ja sięgnąłem po wyśmienity sos do hot dogów i parówek od Roleskiego. Ale klasyczny keczup też sprawdzi się doskonale. Poniżej znajdziesz dokładny przepis. Smacznego!!!
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 10 parówek
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 żółtko + 1 łyżeczka wody
- ulubiona posypka np. czarnuszka, siemię lniane, sezam
- sos do hot dogów i parówek, ja sięgam po Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ciasto francuskie pokrój na paseczki szerokości 1,5 cm. Parówki przekrój pół, następnie owiń paskami ciasta. Owinięte ciastem połówki parówek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj żeby pomiędzy pomiędzy pozostawić około 3 cm przerwy, ciasto francuskie podczas pieczenia zwiększa swoją objętość.
Krok 2:
Żółtko roztrzep z wodą, mieszaniną posmaruj wierzch ciasta. Posyp ulubionymi dodatkami, ja wybrałem czarnuszkę i siemię lniane. Piecz w 200°C tryb „góra – dół” do uzyskania ładnego złotego koloru. U mnie trwało to około 20 minut.
Upieczone parówki zapiekane odstawiłem do wystygnięcia. Podałem je z sosem do hot dogów i parówek.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!