X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to klasyka imprezowa. Danie bez wątpienia proste w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników. Parówki zapiekane możesz zawinąć z aromatycznym żółtym serem, takim jak mimolette lub posypać po wierzchu ulubionymi dodatkami np. sezamem, chili lub kminkiem. Jako sos proponuję coś z wyraźną kwaskową nutą, ja sięgnąłem po wyśmienity sos do hot dogów i parówek od Roleskiego. Ale klasyczny keczup też sprawdzi się doskonale. Poniżej znajdziesz dokładny przepis. Smacznego!!!

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciasto francuskie pokrój na paseczki szerokości 1,5 cm. Parówki przekrój pół, następnie owiń paskami ciasta. Owinięte ciastem połówki parówek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj żeby pomiędzy pomiędzy pozostawić około 3 cm przerwy, ciasto francuskie podczas pieczenia zwiększa swoją objętość.

Krok 2:

Żółtko roztrzep z wodą, mieszaniną posmaruj wierzch ciasta. Posyp ulubionymi dodatkami, ja wybrałem czarnuszkę i siemię lniane. Piecz w 200°C  tryb „góra – dół” do uzyskania ładnego złotego koloru. U mnie trwało to około 20 minut.

Upieczone parówki zapiekane odstawiłem do wystygnięcia. Podałem je z sosem do hot dogów i parówek.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również