X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoPrzekąski na zimno

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to klasyka imprezowa. Danie proste w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników. Parówki zapiekane możesz zawinąć z aromatycznym żółtym serem, takim jak mimolette lub posypać po wierzchu ulubionymi dodatkami np. sezamem, chilli lub kminkiem. Jako sos proponuję coś z wyraźną kwaskową nutą, ja sięgnąłem po wyśmienity sos do hot dogów i parówek od Roleskiego. Ale klasyczny keczup też sprawdzi się doskonale. Poniżej znajdziesz dokładny przepis. Smacznego!!!

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciasto francuskie pokrój na paseczki szerokości 1,5 cm. Parówki przekrój pół i owiń paskami ciasta. Owinięte ciastem połówki parówek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj żeby pomiędzy pomiędzy pozostawić około 3 cm przerwy, ciasto francuskie podczas pieczenia zwiększa swoją objętość.

Krok 2:

Żółtko roztrzep z wodą, mieszaniną posmaruj wierzch ciasta. Posyp ulubionymi dodatkami, ja wybrałem czarnuszkę i siemię lniane. Piecz w 200°C  tryb „góra – dół” do uzyskania ładnego złotego koloru. U mnie trwało to około 20 minut.

Upieczone parówki zapiekane odstawiłem do wystygnięcia. Podałem je z sosem do hot dogów i parówek.

—>KLIKNIJ TUTAJ<— w tym miejscu znajdziesz więcej przepisów na fajne przekąski, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również