Przekąski na ciepło
Vol-au-vent z móżdżkiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:
Ciasto maślane
- 250 g masła
- 50 g mąki
- #Ciasto podstawowe
- 250 g mąki
- 50 g masła
- 125 ml wody
- pół łyżki octu
Farsz
- 400 g móżdżku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki. Móżdżek moczymy w wodzie przez pół godziny, następnie płuczemy i usuwamy błony. Kroimy. Cebulę obieramy i siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy móżdżek i smażymy razem 5–8 minut, pod koniec dodajemy jeszcze jajo, śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i zasmażamy. Przystępujemy do przygotowywania pasztecików. Połowę krążków wykrojonych z ciasta smarujemy białkiem na całej powierzchni. W drugiej połowie wycinamy kieliszkiem lub mniejszą foremką małe krążki w środku. Powstałe obrączki układamy na duże krążki, smarujemy roztrzepanym jajem, pieczemy 10 minut w temperaturze 200ºC. Pieczemy również małe krążki, smarując je wcześniej jajem. Do środka pasztecików nakładamy gorący farsz i przykrywamy małymi pokrywkami z ciasta. Możemy podać polane usmażoną na maśle tartą bułką.