Przepis
Przekąski na ciepło
Warzywa pod beszamelem
Składniki
- kalafior lub 500 g białych
- części pora lub 500 g cykorii
- 150 g szynki
- 50 g utartego ostrego żółtego sera
- 500 ml mleka
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy. Kalafiora dzielimy na różyczki, cykorie lub pory blanszujemy, tzn.: wrzucamy je na 2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy. Przystępujemy do wykonania sosu beszamelowego: z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając, dolewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy: różyczki kalafiora, pory owinięte plastrami szynki, cykorię owiniętą plastrami szynki. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 200ºC przez 20–30 minut (kalafiora zapiekamy krócej).