Przekąski na zimno
Pomidory faszerowane w galarecie
Składniki
-8 dużych, dojrzałych pomidorów
-400 g bryndzy
-2 ząbki czosnku
-400 ml wywaru (może być z kostki)
-2 łyżeczki żelatyny
-kilka łyżek tartej bułki
-1 łyżeczka masła
-1 łyżka oleju
-po 1 łyżeczce: świeżej, posiekanej bazylii i pietruszki, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory myjemy, ścinamy im czapeczki i wydrążamy środki. Posypujemy solą i pieprzem. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, mieszamy z bryndzą, pokrojonymi w drobną kostkę czapeczkami, bułką tartą i ziołami. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem. Skrapiamy olejem i sokiem z przetartych wydrążonych środków pomidorów. Zapiekamy przez 20 minut w temp. 200ºC. Odstawiamy do ostudzenia i przekładamy na półmisek. Zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Zagotowujemy wywar i gdy żelatyna napęcznieje dodajemy ją do wywaru. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy galareta zaczyna krzepnąć możemy albo posmarować faszerowane pomidory, albo też je zalać galaretką. Potem wstawiamy warzywa do lodówki.