Przepis
PrzekąskiPrzekąski na zimno
Kulki twarożkowe
Składniki
- 250 g twarożku śmietanowego (może być smakowy – typu chrzanowy, czosnkowy z Piątnicy)
- 100 g sera twarogowego
- ew.1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka świeżo utartego chrzanu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- #Do obtoczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mieszanki świeżych ziół: melisy, mięty, bazylii
- 2 łyżki ziaren słonecznika, dyni itp.
Sposób przygotowania
Twarożek ucieramy lub miksujemy z serem twarogowym, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie dysponujemy twarożkami smakowymi, dzielimy masę twarogową na kilka części i dodajemy do jednej porcji posiekany ząbek czosnku i szczypiorek, do drugiej utarty chrzan, do trzeciej koncentrat pomidorowy. Oczywiście możemy eksperymentować z innymi dodatkami smakowymi. Posiekane orzechy i sezam smażymy oddzielnie na rozgrzanej patelni, mieszając, żeby się nie przypaliły. Ręce zwilżamy wodą i formujemy z mas twarogowych kulki wielkości włoskich orzechów. Każda kulkę obtaczamy w różnych dodatkach przygotowanych na odrębnych spodeczkach. Gotowe kulki układamy na liściach sałaty.