X

Czego szukasz?

Przepis
PrzekąskiPrzekąski na ciepło

Ser zgliwiały, smażony 1

Składniki

  • 1 kg sera białego
  • 100 g masła
  • kminek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • dodatki: świeże, posiekane zioła, pieczarki, papryka, curry i inne przyprawy

Sposób przygotowania

Ser wkładamy do kamiennego lub porcelanowego naczynia, dodajemy kminku, przykrywamy ser ściereczką i odstawiamy na 2/3 dni. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ser zacznie gliwieć (charakterystyczny zapach i kleista konsystencja), przekładamy go do rondla z rozpuszczonym masłem i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia grudek, nie gotujemy! Przyprawiamy. Zdejmujemy rondel z ognia i przelewamy ser do naczynia. Uwaga! Pod koniec podgrzewania można dodać 1 jajko i szybko wymieszać je z serem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również