X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Bigos (Thermomix)

Składniki

  • 1000 g wody
  • 500  g mięsa wieprzowego (łopatka) pokrojonego  w kostkę 2 cm x 2 cm
  • 150 g kiełbasy  pokrojonej w pół plasterki
  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w słupki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 300 g kapusty kiszonej, jeżeli jest za kwaśna przepłucz
  • 150 g kapusty białej pokrojonej w kawałki
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oleju,
  • 10 g grzybów suszonych
  • 50 g śliwek suszonych
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 80 g wytrawnego czerwonego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Wlej wodę do naczynia miksującego. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny oraz kminek

2. 3 rodzaje mięsa: łopatkę, kiełbasę i boczek ułóż na podstawie i tacy parowej, gotuj 30 min / Varoma / prędkość 1/ obroty wsteczne

3. Ugotowane mięso, wodę z gotowania mięsa wraz z przyprawami odstaw na bok.

4. W misie rozdrobnij białą kapustę 10 sek / prędkość 4, przełóż do innego naczynia.

5. Następnie do naczynia miksującego włóż pokrojoną cebulę i czosnek rozdrobnij 5 sek/ prędkość 5

6. Dodaj 20 ml oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem 5 min/ 120 st C / prędkość 1

7. Dodaj 2 rodzaje kapusty, grzyby, śliwki, majeranek, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino oraz mięso: kiełbasę i boczek oraz wodę z przyprawami z gotowania.

8. Dopraw solą i pieprzem mielonym.

9. Gotuj odkryte, bez miarki na wieczku przez 70 min / 100 st C/prędkość 1 / obroty wsteczne.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również