Przepisy Thermomix
Bigos (Thermomix)
Składniki
- 1000 g wody
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka) pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm
- 150 g kiełbasy pokrojonej w pół plasterki
- 150 g boczku wędzonego pokrojonego w słupki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek jałowca
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki ziaren kminku
- 300 g kapusty kiszonej, jeżeli jest za kwaśna przepłucz
- 150 g kapusty białej pokrojonej w kawałki
- 100 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 20 ml oleju,
- 10 g grzybów suszonych
- 50 g śliwek suszonych
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 80 g wytrawnego czerwonego wina
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Wlej wodę do naczynia miksującego. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz czarny oraz kminek
2. 3 rodzaje mięsa: łopatkę, kiełbasę i boczek ułóż na podstawie i tacy parowej, gotuj 30 min / Varoma / prędkość 1/ obroty wsteczne
3. Ugotowane mięso, wodę z gotowania mięsa wraz z przyprawami odstaw na bok.
4. W misie rozdrobnij białą kapustę 10 sek / prędkość 4, przełóż do innego naczynia.
5. Następnie do naczynia miksującego włóż pokrojoną cebulę i czosnek rozdrobnij 5 sek/ prędkość 5
6. Dodaj 20 ml oleju, podsmaż cebulę z czosnkiem 5 min/ 120 st C / prędkość 1
7. Dodaj 2 rodzaje kapusty, grzyby, śliwki, majeranek, koncentrat pomidorowy i czerwone wytrawne wino oraz mięso: kiełbasę i boczek oraz wodę z przyprawami z gotowania.
8. Dopraw solą i pieprzem mielonym.
9. Gotuj odkryte, bez miarki na wieczku przez 70 min / 100 st C/prędkość 1 / obroty wsteczne.