Składniki
- 50 g parmezanu
- 800 g ugotowanych mączystych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- bułka tarta do panierowania
- olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włóż parmezan, rozdrobnić 15-20 s/obr.10 Przełożyć do innego pojemnika.
2. Do naczynia miksującego włóż ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 20s/obr.3 Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, przemieszać kopystką, rozdrobnić 20s/obr.3.
3. Dodaj parmezan, mąkę, jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Mieszać przy pomocy kopystki 50s/obr.3. Przełożyć do osobnego naczynia.
4. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj kuleczki o średnicy około 3 cm.
5. W głębszej patelni rozgrzej olej. Kulki obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu, po kilkanaście sztuk, z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.
6. Kuleczki mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do głównego dania.
A jak nie mam termomixu, to normalnie w głębokim oleju? Pozdrawiam
Tak, wyrabiasz ciasto ręcznie i smażysz w głębokim oleju.