X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Kuleczki ziemniaczane z parmezanem (Thermomix)

Składniki

  • 50 g parmezanu
  • 800 g ugotowanych mączystych ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej roślinny do smażenia

Sposób przyrządzania

1. Do naczynia miksującego włóż parmezan, rozdrobnić 15-20 s/obr.10 Przełożyć do innego pojemnika.

 

2. Do naczynia miksującego włóż ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki. Rozdrobnić przy pomocy kopystki 20s/obr.3 Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, przemieszać kopystką, rozdrobnić 20s/obr.3.

 

3. Dodaj parmezan, mąkę, jajka, mąkę kukurydzianą, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Mieszać przy pomocy kopystki 50s/obr.3. Przełożyć do osobnego naczynia.

 

4. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj kuleczki o średnicy około 3 cm.

 

5. W głębszej patelni rozgrzej olej. Kulki obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu, po kilkanaście sztuk, z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na ręczniku papierowym.

 

6. Kuleczki mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do głównego dania.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewa2204

    A jak nie mam termomixu, to normalnie w głębokim oleju? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Tak, wyrabiasz ciasto ręcznie i smażysz w głębokim oleju.

Sprawdź również