Przepisy Thermomix
Pierogi z kapustą i grzybami (Thermomix)
Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc przychodzę do Was z przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Bez wątpienia jest to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Poniżej wersja na termomix, ale wszystkie czynności możesz wykonać w klasyczny sposób.
Pierogi z kapustą i grzybami (Thermomix)
Składniki:
Farsz:
- 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub borowików
- 600 ml wody
- 150 g cebuli, przekrojonej na ćwiartki
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju roślinnego np. roślinnego
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 15 ml grzybowego sosu sojowego lub np. ciemnego sosu sojowego
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Krok 1:
Farsz:
Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie namocz do miękkości w 600 ml wody, u mnie wystarczyła 1 godzina.
Krok 2:
Cebulę włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 5 sek/ obr.5. Następnie przełóż do osobnego naczynia.
Krok 3:
Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy. Włóż do naczynia miksującego razem z namoczonymi grzybami. Zalej przecedzoną przez drobne sito wodą z namaczania grzybów. Następnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości około 20-30 minut Varoma/ obr. 1
Krok 4:
W trakcie gotowania kapusty z grzybami, podsmaż na patelni cebulę. Powinna być ciemno-złota, wtedy najlepiej komponuje się z farszem.
Krok 5:
Ugotowaną kapustę z grzybami odcedź przez przystawką Varoma. Następnie za pomocą kopystki odciśnij nadmiar płynu. Pozbądź się ziela angielskiego i liścia laurowego.
Krok 6:
Przełóż farsz i podsmażoną cebulę do naczynia miksującego. Na koniec dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym grzybowym lub ciemnym. Rozdrobnij 13 sek/ obr. 4. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 7:
Ciasto:
Włóż wszystkie składniki ciasta do czystego i suchego naczynia miksującego. Następnie wyrób 1 min/ interwał.
Krok8:
Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, nałóż farsz i na koniec zlep dokładnie brzegi.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji z użyciem termomixa znajdziesz >> TUTAJ <<