X

Czego szukasz?

Przepis
Przepisy Thermomix

Pierogi z kapustą i grzybami (Thermomix)

Składniki

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów, podgrzybków lub borowików
  • 600 ml wody
  • 150 g cebuli, przekrojonej na ćwiartki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 15 ml grzybowego sosu sojowego lub ciemnego sosu sojowego

 

Ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Sposób przyrządzania

Farsz:

1. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą. Namocz do miękkości w 600 ml wody, u mnie wystarczyła 1 godzina.

2. Cebulę włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 5 sek/ obr.5. Przełóż do osobnego naczynia.

3. Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy. Włóż do naczynia miksującego razem z namoczonymi grzybami. Zalej przecedzoną przez drobne sito wodą z namaczania grzybów. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości około 20-30 minut Varoma/ obr. 1

4. W trakcie gotowania kapusty z grzybami, podsmaż na patelni cebulę. Powinna być ciemno-złota, wtedy najlepiej komponuje się z farszem.

5. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedź przez przystawką Varoma. Za pomocą kopystki odciśnij nadmiar płynu. Pozbądź się ziela angielskiego i liścia laurowego.

6. Przełóż farsz i podsmażoną cebulę do naczynia miksującego. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym grzybowym lub ciemnym. Rozdrobnij 13 sek/ obr. 4. Odstaw do wystygnięcia.

 

Ciasto:

 

1. Włóż wszystkie składniki ciasta do czystego i suchego naczynia miksującego. Wyrób 1 min/ interwał.

2. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również