Składniki
Farsz:
- 50 g suszonych grzybów, podgrzybków lub borowików
- 600 ml wody
- 150 g cebuli, przekrojonej na ćwiartki
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 15 ml grzybowego sosu sojowego lub ciemnego sosu sojowego
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
Farsz:
1. Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą. Namocz do miękkości w 600 ml wody, u mnie wystarczyła 1 godzina.
2. Cebulę włóż do naczynia miksującego, rozdrobnij 5 sek/ obr.5. Przełóż do osobnego naczynia.
3. Kapustę odciśnij z nadmiaru zalewy. Włóż do naczynia miksującego razem z namoczonymi grzybami. Zalej przecedzoną przez drobne sito wodą z namaczania grzybów. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości około 20-30 minut Varoma/ obr. 1
4. W trakcie gotowania kapusty z grzybami, podsmaż na patelni cebulę. Powinna być ciemno-złota, wtedy najlepiej komponuje się z farszem.
5. Ugotowaną kapustę z grzybami odcedź przez przystawką Varoma. Za pomocą kopystki odciśnij nadmiar płynu. Pozbądź się ziela angielskiego i liścia laurowego.
6. Przełóż farsz i podsmażoną cebulę do naczynia miksującego. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sosem sojowym grzybowym lub ciemnym. Rozdrobnij 13 sek/ obr. 4. Odstaw do wystygnięcia.
Ciasto:
1. Włóż wszystkie składniki ciasta do czystego i suchego naczynia miksującego. Wyrób 1 min/ interwał.
2. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na cienki placek. Wytnij kółka, nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi.